Η πρόληψη, ορίζεται ως εξής:
τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται πριν μία ουσία, υλικό ή προϊόν καταστούν απόβλητα και τα οποία μειώνουν
α) την ποσότητα των αποβλήτων, μέσω επαναχρησιμοποίησης ή παράτασης της διάρκειας ζωής των προϊόντων,
β) τις αρνητικές επιπτώσεις των παραγόμενων αποβλήτων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ή
γ) την περιεκτικότητα των υλικών και προϊόντων σε επικίνδυνες ουσίες.
Σύμφωνα και με την ιεράρχηση των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης των αποβλήτων, η πρόληψη αποτελεί την πρώτη επιλογή, όπως φαίνεται και στην εικόνα.
Οφέλη από την πρόληψη
- Μείωση των απαιτήσεων σε φυσικούς πόρους και μείωση των σχετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων
- Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που παράγονται κατά την συλλογή μεταφορά και επεξεργασία των απορριμμάτων.
- Μείωση του προϋπολογισμού διαχείρισης λόγω μειωμένης ποσότητας διαχείρισης.
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την οικονομική ανάπτυξη ,μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας , τα συστήματα εθελοντών και τις ευκαιρίες κατάρτισης , καθώς και τη βελτίωση πρόσβασης σε αγαθά με μειωμένη τιμή σε οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα.
- Απελευθέρωση οικονομικών πόρων των καταναλωτών για πιο παραγωγικές προσπάθειες
- Αγορά λιγότερων προϊόντων που θα αποτελούν απόβλητα.

Για να μην δημιουργούμε απόβλητα συσκευασίας:
Θα πρέπει , όταν αγοράζουμε νέα προϊόντα να αποφεύγουμε την πολλή συσκευασία. Να προτιμάμε επαναγεμιζόμενες συσκευασίες ή να αγοράζουμε χύμα προϊόντα. Να αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες , να έχουμε υφασμάτινες τσάντες επαναχρησιμοποιούμενες ή δίχτυ.
Για να μη δημιουργούμε απόβλητα τροφίμων:
Θα πρέπει να κάνουμε προσεκτικά τις αγορές μας ,να μαγειρεύουμε τις σωστές ποσότητες, να προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης, να αξιοποιούμε τα περισσεύματα .