Μεταλλα

Στον κίτρινο κάδο βάζουμε μέταλλα,συγκεκριμένα:
 • Κουτάκια αναψυκτικών από αλουμίνιο
 • Κουτιά από κονσέρβες
 • Αλουμινόχαρτο
 • Πιάτα, δοχεία, ταψάκια από αλουμίνιο
 Γνωρίζετε ότι:

Οι μεταλλικές συσκευασίες ποτών και τροφίμων από αλουμίνιο και χάλυβα είναι εύκολο να ανακυκλωθούν σε νέα κουτάκια ή άλλα προϊόντα. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε τόσο μειώνουμε την ποσότητα των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων με τεράστια οφέλη στο Περιβάλλον.

Χρήσιμες συμβουλές

Καθαρίστε , ξεπλύνετε και στεγνώστε τα δοχεία τροφίμων πριν τα πετάξετε
Θυμηθείτε να ανακυκλώνετε τα κουτάκια αναψυκτικών ακόμα και όταν είστε μακριά από το σπίτι, στο χώρο εργασίας, ενώ ταξιδεύετε ή σε αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Εάν δεν βρείτε ένα κάδο ανακύκλωσης, να το πάρετε στο σπίτι και να το ανακυκλώσετε αργότερα.

Το Αλουμίνιο

Όταν το Αλουμίνιο ανακυκλώνεται ,χρησιμοποιούμε μόνο 5% της ενέργειας από αυτή που χρειάζεται για να παραχθεί νέο αλουμίνιο από βωξίτη και μόνο 5% εκπομπές CO2 . Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται ξανά και ξανά πολλές φορές χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του.  Το να ανακυκλώνουμε αλουμίνιο είναι από τα καλύτερα που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον.

Πως ανακυκλώνεται?

Τα κουτάκια αλουμινίου τεμαχίζονται και απομακρύνεται κάθε χρωματιστή επικάλυψηΛιώνουν σε τεράστιους φούρνους. Το λιωμένο μέταλλο χύνεται μέσα σε καλούπια σε σχήμα ράβδου. Από κάθε ράβδο γίνονται 5 εκατομμύρια κουτάκια. Τα αλουμινόχαρτα ανακυκλώνονται μαζί με τα άλλα απορρίμματα αλουμινίου όπως κουφώματα και οδικά σήματα και γίνονται συνήθως χυτά εξαρτήματα κινητήρων των οχημάτων,  κάνοντάς τα ελαφρύτερα και πιο αποδοτικά ενεργειακά.

Περιβαλλοντική επίπτωση

Το αλουμίνιο είναι ένας πόρος που αποτελεί περίπου το 8% του φλοιού της γης. Παράγεται από τον ορυκτό βωξίτη,  που περιέχει την αλουμίνα, με μια διεργασία ηλεκτρόλυσης που απαιτεί πολύ ηλεκτρική ενέργεια.  Τέσσερις τόνοι βωξίτη περιέχουν δύο τόνους αλουμίνας, η οποία δίνει έναν τόνο αλουμινίου. Το μέταλλο χρησιμοποιείται σε κτίρια, μεταφορές και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς και για τις συσκευασίες ποτών και τροφίμων. 
Το αλουμίνιο είναι το πιο αποδοτικό υλικό για την ανακύκλωση, εξαιτίας της τεράστιας εξοικονόμηση ενέργειας που φθάνει έως και 95%.  Για το λόγο αυτό, η ανακύκλωση είναι μέρος του κανονικού κύκλου ζωής για τα μεγάλα βιομηχανικά προϊόντα, περίπου το 75% του συνόλου του αλουμινίου που έγινε ποτέ είναι ακόμη σε κυκλοφορία.

1kg ανακυκλωμένο αλουμίνιο εξοικονομεί έως:

6 κιλά βωξίτη
4kg των χημικών προϊόντων
14kWh της ηλεκτρικής ενέργειας.

 Η συσκευασία από χάλυβα

Ο χάλυβας και τα αντικείμενα που φτιάχνουμε από αυτόν μπορεί να ανακυκλωθούν απείρως και επειδή είναι ένα τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό, οι πιθανές χρήσεις του είναι ατελείωτες.

Πως ανακυκλώνεται?

Οι συσκευασίες από χάλυβα μπαίνουν στο φούρνο όπου προστίθεται λιωμένο σίδερο. Βάζουν τότε οξυγόνο στον κλίβανο που θερμαίνει μέχρι τους 1700 ° C. Το υγρό μέταλλο χύνεται μέσα σε ένα καλούπι για να σχηματίσει μεγάλες πλάκες οι οποίες στη συνέχεια τυλίγονται σε σπείρες. Αυτές οι σπείρες χρησιμοποιούνται για να γίνουν όλα τα είδη των προϊόντων χάλυβα, όπως ποδήλατα, αυτοκίνητα, γέφυρες, συνδετήρες ή ακόμη και νέες κονσέρβες τροφίμων και ποτών.

Περιβαλλοντική επίπτωση

Ο χάλυβας ή ατσάλι είναι φτιαγμένος από τους πιο κοινούς φυσικούς πόρους της γης,  σιδηρομετάλλευμα, ασβεστόλιθο και άνθρακα. Τα ορυχεία για αυτές τις πρώτες ύλες αλλά και η παραγωγική διαδικασία του χάλυβα έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όχι μόνο γιατί απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, αλλά γιατί παράγονται επίσης απόβλητα και εκπομπές αερίων.

Ο Χάλυβας μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά χωρίς απώλεια ποιότητας. Με την ανακύκλωση του συνεισφέρουμε :

 • Στη διατήρηση των ορυκτών μη ανανεώσιμων πρώτων υλών
 • Στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
 • Στη μείωση της σπατάλης πρώτων υλών
 • Στη μείωση των εκπομπών αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ανακυκλωμένος χάλυβα μπορεί να βρεθεί σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως:
 • Πλαίσια ποδηλάτων
 • Σωλήνες
 • Γραμμές του τρένου
 • Κύτη των πλοίων
 • Αυτοκίνητα
 • Γέφυρες
 • Συνδετήρες
 • Συσκευασία ποτών και τροφίμων.