Οικιακή κομποστοποίηση

Εκτός από το κομπόστ που γίνεται στην μονάδα του Δήμου, μπορούμε να κάνουμε κομπόστ μόνοι μας πολύ εύκολα στο σπίτι μας με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Ανάλογα με το μέγεθός του ο κομποστοποιητής μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο ή στο μπαλκόνι.
Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης συνήθως έχουν χωρητικότητα 200 lt, είναι κατασκευασμένοι από πλήρως ανακυκλώσιμο πλαστικό και μπορούν να λειτουργήσουν με γαιοσκώληκες ή χωρίς. Τοποθετούνται πάνω στο χώμα εάν υπάρχει κήπος ή στο δάπεδο. Για τη σωστή λειτουργία του είναι απαραίτητο ένα αναδευτήρι για την ανάδευση του υλικού και τον ταυτόχρονο αερισμό του. Στο κάτω μέρος υπάρχει άνοιγμα για την συλλογή του κομπόστ.
Τα υλικά που κομποστοποιούνται είναι:
• Λαχανικά,χορταρικά, φρούτα , σπόρους ωμά ή βρασμένα.
• Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ.
• Χαρτιά κουζίνας όπως ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες
• Φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού, κατακάθια καφέ ή και φίλτρα καφέ.
• Τσόφλια αυγών.
• Πριονίδι.
• Στάχτη από τζάκι
• Οργανικά λιπάσματα (όπως καστανόχωμα, φυτόχωμα κ.λπ.).

Δεν μπορείτε να βάζετε στο κομπόστ: μαγειρεμένο φαγητό, ψάρι, κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί μαζεύουν τρωκτικά.

Η διεργασία ξεκινά όταν βάλουμε στον κάδο – κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά που έχουμε προσθέτοντας λίγα φύλλα και κλαδιά με λίγο χώμα. Ο κάδος τροφοδοτείται συνεχώς με τα υλικά που επιτρέπονται και αναδεύουμε κατά διαστήματα το περιεχόμενο ώστε να εμπλουτίζεται το μείγμα με οξυγόνο. Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 3 περίπου μήνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό.